“When the Going Gets Tough”…

…“the Tough Get Going”, synger Billy Ocean av full hals på midten av 80-tallet. Og det er vel slik man kan se på konsulenttilværelsen innimellom. Det er ikke en dans på roser, men kommer man seg igjennom utfordringene, så stiller man mye sterkere på den andre siden.

På midten av 80-tallet så var jeg ikke gamle jenta, og lite visste jeg at jeg skulle bli konsulent som stor. Jeg hadde kanskje et håp å bli ballerina, men innså på slutten av 90-tallet at jeg hverken hadde fysikken eller talentet til å fortsette å følge den drømmen. Siden den tid har det vært mange drømmer og mange yrkesvalg, før jeg i 2014 startet som konsulent i Ciber Norge.

Før jeg startet i Ciber kunne jeg lite om hva det ville si å være konsulent, jeg hadde kanskje et inntrykk, en formening og en tanke om hva det kunne være. Men hva konsulentlivet faktisk har å by på, det visste jeg ingenting om.

Å bli «shippet» avgårde til Tyskland 3dje måneden jeg var ansatt var kanskje ikke det jeg hadde sett for meg, jeg hadde heller ikke sette for meg å jobbe 8-20 mandag til torsdag, med hjemmekontor på fredager hvor telefonen ringte non-stop mellom 7 og 19. For og ikke å nevne kultursjokket. Da bagasjen uteble den første uken min, innså jeg at flate sko, jeans og t-skjorte ikke var innafor, ei heller ikke en kjole som gikk over knærne. Titler som Herr, Frau og Doctor var nytt, for og ikke å snakke om et hierarki man pent var nødt å sette seg inn i.

Jeg var heller ikke forberedt på de vennskapene, den samhørigheten, de spennende arbeidsoppgavene og utviklingen jeg skulle få oppleve. Det å få erfaring med å jobbe på tvers av landegrenser, politikken som utspilte seg på gangen og hvor fleksibel og tilpasningsdyktig man plutselig innser at man er, eller må være, har vært storveis.

For en opplevelse!

Etter Tysklandssjokket og gleden som varte et år, og 9 måneder i mammaperm, så skulle jeg få endelig få prøve meg som konsulent her hjemme i Norge. Før min «første dag» hos kunden hadde jeg fått høre at miljøet kunne være noe utfordrende, for og ikke snakke om arbeidsoppgaver innenfor et fagområde som var nytt for meg.

Det er utfordrende å være utenforstående å komme inn i et miljø der man vet man kun skal for en periode. Det blir litt som å bytte jobb, sett bort i fra at man ikke er ansatt der, man er der for å hjelpe kunden. Dette kan selvsagt by på noen utfordringer, og da er det godt å ha en arbeidsgiver som følger opp. Det at Ciber er gode på oppfølging av konsulenter, ikke bare når det gjelder fag, men også trivsel er alfa omega, hvertfall for meg. For det er ting man ikke kan diskutere med kunden, og man trenger støtte og råd underveis. Så jeg er heldig som har en teamleder som er til støtte og følger opp.

Tittelen «delprosjektleder Opplæring» sa meg vel egentlig ikke så mye. Ikke visste jeg så mye om prosjektet heller, men etter et par dager på jobben så forstod jeg at arbeidsoppgavene mine skulle bestå av; lede et team med 6 instruktører, utarbeide opplæringsmateriale, planlegge kurs og holde kurs. Jeg har riktig nok drevet med opplæring tidligere, men da innenfor fag og systemer jeg kan. I tillegg så fikk jeg vite at hun jeg skulle ta over for ikke bare var utrolig godt likt, hun gjorde også en fantastisk jobb. Snakk om å «hoppe etter  Wirkola», altså skihopping var ikke akkurat et yrke jeg hverken kunne ha tenkt meg eller prøve meg i.

Å få tildelt et nytt fagområde er alltid spennende, og krevende. Ikke bare skal man sette seg inn i faget, men forventningene rundt om at man skal «hoppe rett inn» i jobben og være operativ så å si fra dag 1 er vanskelig, men ikke umulig. Så her gjelder det å innhente råd, få veiledning og få den kompetansen man trenger. Så for meg så gjaldt det her å støtte meg på prosjektleder, få hevet kompetanse ved at Ciber sendte meg på kurs og støtte meg på det teamet jeg skulle lede.

Jeg har nå vært hos kunden i 10 måneder, og det er planlagt å være her de neste 10 månedene, og vet dere hva, til tross for utfordringene så gleder jeg meg til de neste månedene. For jeg lærer mye, har gode kollegaer og er det en ting som gjør at man blir enda flinkere i jobben sin så er det utfordringer som man lærer seg å takle.

Så konsulentlivet er litt annerledes enn jeg trodde. Det er mer utfordrende, mer lærerikt og ikke minst mer spennende jeg hadde sett for meg.

Konsulent vs. Ballerina 1-0

Anne Marie Lindholt Bråthen
Prosjektleder og IT-instruktør i Ciber Norge

Anne-Marie har kompetanse innen prosjektledelse, IT leveranser og opplæring av IT systemer. Hun har fokus på leveranse, gode brukeropplevelser og god opplæring.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s